Una mà de contes i les matemàtiques

Com podem relacionar un compte amb les matemàtiques?



"A Educació Infantil treballem el volum i el moviment en cadascuna de les accions motrius que plantegem als nostres alumnes, de la mateixa forma també treballem la geometria i el símbol en cadascuna de les accions plàstiques. El procés d’il·lustració d’un conte reuneix un munt de continguts que han d’anar-se treballant per tal d’aconseguir una il·lustració intel·ligible.

Quan demanem als nens i nenes que dibuixin o pintin el que més els ha interessat d’un conte els estem demanant que sintetitzin, que triïn traç i color per a simbolitzar-lo i ells generalment s’emocionen en pintar però un cop han acabat perden l’interès i poc temps després no poden recordar què és el que havien dibuixat. Més sovint encara, nosaltres no sabem llegir el seu dibuix, o sí, gràcies a l’experiència que hem anat acumulant.

En el treball d’il·lustració proposat es tractaria que els nens i nenes fessin un esforç per fer una il·lustració simbolitzadora acurada de forma que qualsevol que llegeixi les seves imatges sigui capaç de reconèixer els personatges plàstics que ells han creat.

Els contes populars formen part dels continguts a treballar al llarg de l’educació infantil i els inicis de la primària. Ens donen un referent comú que connecta les vivències de casa amb les de l’escola. Els nens arriben de casa coneixent contes com “La caputxeta vermella” o “Els tres porquets” i descobreixen amb plaer que a l’escola també li expliquen el conte que tant els agrada que els expliqui l’àvia o el pare i a més a més els expliquem gairebé fil per randa. Tenim guanyat el coneixement previ del conte per a la major part dels alumnes, per aquells qui el referent cultural és diferent tenim a favor la col·laboració de la resta de companys de forma que l’expliquem i el representem amb majors recursos i amb més motivació."

Els contes il·lustrats inclosos en aquest apartat són un exemple dels resultats que es poden obtenir amb aquest plantejament."


Informació extreta d'aquí 


Quan ho vaig llegir no creia possible que aquest conte ajudés a entendre i aprendre les proporcions matemàtiques, però en l'enllaç que ens proporciona la mateixa web podem comprobar la seva gran utilitat:

Enllça pràctic del conte


Sí! les matemàtiques hi són a tot arreu!



Daniel Bueno
@DanielBBel

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada